Information - Saunatønder

Her kan du finde nyttig information om vores saunatønder. 

Levering

Når du bestiller en saunatønde hos os, bliver den leveret med lastbil så langt som muligt til det sted, hvor du vil placere den. Derefter er du som kunde ansvarlig for aflæsningen, som kan ske med en gaffeltruck, kran, traktor med gafler eller en anden aflæsningsmaskine. 

Transportfirmaet kontakter dig, så snart de kender den nøjagtige leveringsdato og -tidspunkt, normalt et par dage før leveringen, så du har god tid til at forberede dig på modtagelsen af din nye saunatønde. 

Betaling

Når vi har modtaget din bestilling, modtager du en faktura, som sendes til den oplyste e-mailadresse. Denne er på 25 % af den samlede pris. Så snart vi har modtaget din betaling, går vi i gang med at fremstille din sauna. 

Resterende beløb betales ved leveringen. 

Efter levering

Din saunatønde bliver leveret så nøglefærdigt, som transportfirmaets størrelsesbegrænsninger tillader. 

Skruefastgørelse af dekorative brædder til saunatønder med en diameter på 227 cm

Til saunatønder med 227 cm i diameter skal dekorationspladerne skrues på, skrue medfølger. Dette gøres nemt med en standard skruetrækker og tager en person uden forudgående viden mindre end 15 minutter at gøre. 

Montering af skorsten og brændeovn

På grund af transportfirmaets højdebegrænsninger skal du som kunde selv installere skorstenen og eventuelt tilbehør til saunaovnen i henhold til den medfølgende vejledning. Det er let at gøre og tager mindre end 20 minutter for en person uden forudgående erfaring. Skruetrækker påkrævet, skruer medfølger. 

Aflastning

Du som kunde skal selv aflæse saunaen ved levering med kran, lastbil, traktor med gafler eller anden aflastningsmaskine. Transportfirmaet giver dig besked om det nøjagtige leveringstidspunkt i god tid, så du har tid til at forberede alt til at modtage din nye sauna. 

Klargøring af aggregatet til brug

Udfør den første opvarmning udendørs, da kaminen er malet med en beskyttende maling, som fordamper under den første opvarmning. Dette vil medføre, at varmelegemet udvikler røg. Når røgen holder op, er kaminen klar til normal brug. Fjern eventuelle malingrester med f.eks. en stålbørste og en støvsuger. Ved installation af røgrørene kan der opstå lugt fra røgrørene. Det ydre hylster er malet med varmebestandig maling, som når sin endelige hærdede tilstand under den første opvarmning. Inden da skal det undgås, at de malede overflader på kaminen/aggregatet berøres i større omfang. 

 • Saunaen bør ikke sættes i ovnen før den første opvarmning. Sæt først stenene i ovnen, når ovnen er kølet helt af efter den første opvarmning. 
 • Kamin med vandtank: Rengør vandtanken omhyggeligt før brug, og fyld den op før den første opvarmning. Kast ikke vand ved den første opvarmning, da malede overflader kan blive beskadiget.

Mellemrum mellem saunaens trærammer/ben

Alle saunatønder har “ben” i bunden for at gøre det nemt og stabilt at placere dem på et hårdt og jævnt underlag. Nedenfor kan du se placeringen af disse for hver enkelt størrelse af vores saunatønder, så du kan forberede din base bedst muligt til levering.

Garanti

Vores saunatønder leveres med to års garanti mod fabrikationsfejl.

Sundhedsfordele, risici og generelle forholdsregler

At gå i sauna er en god måde at slappe af på. Sauna badning menes at kunne lindre smerter, forbedre sportspræstationer, midlertidigt lindre forkølelsessymptomer og reducere stress. Det er dog vigtigt, at man bruger saunaen med måde og på den rigtige måde.

Undgå saunaer hvis du har alvorlige medicinske problemer.

Saunabadning anses for at være sikkert for de fleste mennesker, men nogle mennesker skal tage ekstra forholdsregler. Hvis du tager medicin eller har medicinske lidelser, hvis du er gravid eller forsøger at blive gravid – spørg altid din læge. Nogle sygdomme, som f.eks. forkølelse, kan have gavn af et kort besøg i saunaen, mens andre kan blive forværret. Du bør absolut undgå at bade i saunaen, hvis du har forhøjet blodtryk eller en hjertesygdom.

I en sauna når lufttemperaturen ofte op på 70 °C og luftfugtigheden 80-100 %. Før du går i saunaen, bør du tage et brusebad.

En moderat temperatur på omkring 70 °C er ikke kun gavnlig for dit helbred, men også for din sauna. Dette er vigtigt, hvis du forsøger at forlænge levetiden for din sauna. Høj luftfugtighed og moderat temperatur forhindrer splinter i træet, huller i væggene og udsivning af træharpiks, som kan forekomme, hvis der anvendes ekstremt høje temperaturer. For at undgå dette skal du sørge for, at temperaturen i saunaen ikke overstiger 80 °C.

Hvis dette allerede er sket, og harpiks er løbet ud af træet, skal harpiksdråberne fjernes med sandpapir eller lignende. Normalt vil harpiksen først komme frem over varmelegemet. For at undgå forbrændinger på huden er det vigtigt at fjerne harpiksen, før den begynder at dryppe. Du må dog ikke gøre dette, mens saunaen stadig er varm, men lad først saunaen og ovnen køle af. Hvis harpiksen stadig er flydende, anbefaler vi, at den rengøres med et særligt rengøringsmiddel.

For at skabe høj luftfugtighed skal du vande bænkene og saunaens vægge, før du tænder for saunaovnen/starter saunaovnen. Dette forhindrer, at træmaterialet tørrer ud og bevæger sig i væggene, hvilket kan ske ved ekstreme temperaturer på grund af træets naturlige egenskaber. Derfor anbefaler vi, at saunaen vandes før brug og anvendes ved moderate temperaturer under 80 °C. Specialister mener, at de bedste sundhedsmæssige fordele opnås ved at bruge saunaen 4-7 gange om ugen ved temperaturer under 80 °C, ca. 20 minutter ad gangen.

GRUNDLÆGGENDE SIKKERHEDSREGLER

Det er vigtigt at følge følgende sikkerhedsregler, hver gang du bruger saunaen.

 • Bær aldrig smykker i saunaen, og sørg for, at din badedragt/badebukser ikke indeholder metaldele, da metal kan varme op og muligvis brænde din hud.
 • Brug aldrig cremer eller lotioner i saunaen. De giver ikke kun en fedtet og fedtet hud, men tilstopper også dine porer og forhindrer din hud i at ånde og svede.
 • Medbring et rent bomuldshåndklæde, som du kan sidde på i saunaen. Det vil hjælpe dig med at holde dig ren og beskytte bænkene.
 • Beskyt dit hår med et håndklæde eller en turban, uanset længden. Den intense varme kan udtørre dit hår, så det bliver skørt og udtørret.
 • Spis ikke lige før du bruger saunaen, da det kan give kvalme.
 • Spis aldrig i saunaen, og drik aldrig alkoholiske drikkevarer, da alkohol kan sænke blodtrykket og forårsage svimmelhed.
 • Vær meget forsigtig, når du går ind i saunaen, da bænke og gulve kan være glatte.
 • Undgå at røre ved komfuret, når det er varmt. Stenene og den ydre overflade af varmelegemet/ovnen kan brænde din hud. Vi anbefaler, at du køber sikkerhedshegn sammen med varmelegemet for at øge sikkerheden.
 • Kast aldrig vand på stenene, når der er personer i nærheden af apparatet, da varm damp kan brænde huden.
 • Når du forlader saunaen, skal du gå ud i den kølige luft, i en pool eller tage et koldt brusebad.
 • Skift mellem varmt og koldt for at få mest muligt ud af din saunaoplevelse.
 • Drik rigeligt med koldt vand for at undgå dehydrering, når du forlader saunaen.
 • Tag et brusebad, men spring sæben over. Start med varmt vand, og når du ikke længere sveder, skal du sænke temperaturen til en behagelig, kølig temperatur, hvilket vil hjælpe din krop med at køle yderligere ned.
 • Hvis du skal bruge sæbe, skal du bruge en mild og naturlig sæbe. Sauna-badning får dine porer til at åbne sig, og skrappe sæber kan derfor irritere din hud.
 • Fugt din hud efter et bad i saunaen, da din hud hurtigt kan blive tør, når du forlader varmen i saunaen.
 • Moderate saunatemperaturer på omkring 70 °C giver de bedste sundhedsmæssige fordele.
 • Bliv ikke i saunaen længere end 15-20 minutter. Det er okay at gå tidligere, hvis du begynder at føle dig utilpas. Menneskekroppen er ikke konstrueret til at kunne tåle så høje temperaturer i lange perioder.
 • Forlad straks saunaen, hvis du begynder at føle dig svimmel eller får kvalme.
 • Børn eller handicappede må ikke være uden opsyn i saunaen. Det er strengt forbudt for spædbørn at bruge saunaen, og det anbefales ikke til mindre børn.
 • Efterlad ikke saunaen uden opsyn, hvis du bruger en brændeovn.
 • Hvil i mindst ti minutter efter at du har forladt saunaen, og gå ikke direkte til næste session. Find i stedet et køligt sted, hvor du kan sidde stille eller ligge ned. Det vil give din krop tid til at komme sig.
 • Hæng intet tøj for at tørke inde i bastun, eftersom det kan betyde en brandrisiko.
 • Husk at havluften og et fugtigt klima kan korrodere metallytorna på kaminen.

Vedligehold

Korrekt vedligeholdelse af din sauna holder miljøet rent og behageligt, forhindrer bakterier og skimmelsvamp og sikrer, at du får en god oplevelse, hver gang du bruger den. 

Hold din sauna ren for at undgå bakterier. Vask dine fødder, inden du går ind i saunaen. Da dit saunabad kan indeholde en dukkert i søen eller at gå ind og ud mange gange, bør du sørge for at du ikke tager noget med, du ikke vil have inde i saunaen. 

Skrub bænke, vægge og ryglæn efter brug. Det er en god idé at rengøre saunaen en gang om ugen med et naturligt rengøringsmiddel, f.eks. eddike. Brug aldrig noget med kemikalier. Her er hvad du skal gøre: 

 • Støvsug saunaen for at fjerne støv, hår og døde hudceller.
 • Dyp en håndbørste i en spand vand, og skrub alle områder. Tør bænke og ryglæn af med fortyndet hvid eddike for at desinficere saunaen.
 • Brug bagepulver på genstridige pletter, især oliebaserede pletter.
 • Skyl træet med rent vand, når du er færdig.
 • Hvis pletterne er særligt vanskelige at fjerne, kan du bruge et let sandpapir til at slibe pletten væk.
 • Sørg for at rense asken fra brændeovnen hver gang, når du har brugt din sauna. Men gør det aldrig, mens den stadig er varm – lad den først køle af.

VENTILATION I SAUNAEN 

 • Ventiler saunaen hver gang efter brug.
 • Efter brug, når du har rengjort saunaen, skal du lade døren stå åben om sommeren, og når det er varmt udenfor, og lade ventilationsåbningen stå åben om vinteren, så saunaen kan luftes helt ud.
 • Tøm træspanden og læg den på hovedet til tørre, helst uden for saunaen.
 • Tænd ovnen, så den er helt tør efter brug af saunaen.

REGELMÆSSIG VEDLIGEHOLDELSE

Skyl saunaen ud. Rengør saunaen med sæbe, fortyndet hvid eddike og bagepulver, og brug en vandslange til at skylle den af med. Det anbefales ikke at bruge noget stærkere end et mildt rengøringsmiddel, så undgå stærkere kemikalier. Sørg også for, at det produkt, du bruger, er egnet til træoverflader i fugtige rum, og følg anvisningerne, og rengør aldrig saunaen, mens den stadig er varm, men lad den først køle af. 

Bænkene slibes årligt. Sørg for at slibe bænkene mindst en gang om året med fint sandpapir. Dette vil hjælpe med at fjerne det snavs, der måtte have samlet sig i løbet af året, og gøre overfladen glat igen. Når du er færdig, skal træet have en “som ny” hvid farve. 

Fjern eventuel skimmel. Hvis du opdager skimmelsvamp, skal du sørge for at fjerne den med det samme. 

Moppe gulvet. Det kan være en fordel at tørre gulvet af med rengøringsmiddel for at fjerne enhver lugt, der kan være opstået ved regelmæssig brug. Husk at undgå stærkere kemiske rengøringsmidler og brug i stedet vand og sæbe. Vask det udvendige jævnligt. Det kan også være en god idé at rengøre det udvendige med en højtryksrenser, hvilket vil hjælpe med at holde din sauna pæn og ren. Vær meget forsigtig med ikke at bruge højtryksrenseren på indersiden, da træet inde i saunaen er mere skrøbeligt, og højtryksrenseren kan forårsage skader. 

Udføre almindelig vedligeholdelse. Ligesom ethvert andet rum eller enhver anden bygning skal din sauna sandsynligvis også vedligeholdes. Sørg for at stramme eventuelle løse skruer, og børst eventuelle vandpletter væk. Det holder din sauna i god stand og forhindrer dig i at skulle gøre mere arbejde senere. Hvis din sauna har en trædør, kan luftfugtigheden få døren til at svulme op. Hold øje med dørhængslerne for at sikre, at de åbner og lukker korrekt.

SAUNA BEHANDLING

Sauna udvendigt 

Vi anbefaler, at du behandler din sauna udvendigt umiddelbart efter montering eller levering med et træbeskyttelsesmiddel/imprægnering for at beskytte den mod ydre påvirkninger og forlænge dens levetid.

Vi anbefaler, at du behandler alle trædøre og -vinduer med træbeskyttelsesmiddel både indvendigt og udvendigt. Vi anbefaler også, at du maler det udvendige med en maling, der beskytter mod fugt og UV-stråler. Kontakt en malingsspecialist for at finde ud af, hvilken maling der er egnet til ubehandlet træ, og følg anvisningerne. Saunaens levetid vil være betydeligt længere, hvis den males korrekt og korrekt. 

Vi anbefaler, at du inspicerer din sauna grundigt mindst en gang om året. 

Behandling med olie: Med tiden påvirkes træ af sollys, regn, sne og andre vejrforhold. Derfor skal saunaens yderside oliebehandles mindst to gange om året for at bevare dens farve og udseende. Linolie er en af vores anbefalinger til udvendig brug, da det er en naturlig olie, der danner et vejrbestandigt lag, gør træet tykkere og fremhæver dets naturlige struktur. Vi anbefaler kraftigt at behandle døre og vinduer med et træbeskyttelsesmiddel (både indvendigt og udvendigt). 

Thermowood: Alle træprodukter (herunder varmebehandlede produkter) bør imprægneres for at beskytte dem under forskellige vejrforhold. Halvgennemsigtige overfladebehandlinger af olie, voks eller pigmenter beskytter varmebehandlet træ mod UV-stråling og giver det mulighed for at bevare sit naturlige udseende. Brunt pigment, der indeholder olie og maling, anvendes oftest til udendørs brug. Efter overfladebehandling ser det varmebehandlede træ lidt mørkere ud. 

Saunarum 

Ved at bruge forskellige træolier til de forskellige dele af saunaen hjælper træet med at bevare sin naturlige farve, reducerer fugtabsorptionen og beskytter mod snavs. Inden du begynder at bruge saunaen, bør du beslutte, om du vil have en helt naturlig sauna, eller om du er villig til at bruge konserveringsmidler i saunaen. Du kan også vælge kun at bruge det til bestemte dele som f.eks. bænke, gulve eller til hele overfladen i saunaen. Saunaolie bevarer træets naturlige farve, reducerer træets fugtabsorption og beskytter effektivt mod snavs. Korrekt vedligeholdelse af saunaen forlænger simpelthen dens levetid.